Kvalita rybího oleje I.
Největší problém většiny produktů s rybím olejem na trhu je ten, že jednoduše nejsou dost dobré. Proč? Chcete-li dosáhnout na prodeji rybího oleje maximální zisk, pak zkrátka musíte šetřit na kvalitě.
Obsah rtuti
V současnosti se jedná zřejmě o jeden z největší problémů rybích produktů. Rtuť je kov, který způsobuje mnoho zdravotních komplikací včetně poškození mozku, ledvin a endokrinního systému. Taktéž četné vrozené defekty jsou často přisuzovány expozici rtuti během těhotenství, protože rtuť přímo poškozují mozek plodu. Nadměrné nebo soustavné vystavování se působení rtuti je smrtící pro kohokoliv a v jakémkoliv věku. Možná se nyní ptáte, jakým dalším způsobem než nechtěným rozbitím teploměru se je možné dostat do kontaktu se rtutí?
Původcem rtuti v životním prostředí jsou uhelné elektrárny, které produkují emise obsahující rtuť. Rtuť se dostává do vody, kde ji mikroorganismy přeměňují na rtuť s metylovou skupinou, která je velmi snadno absorbovatelná živočichy. Mikroorganismy jsou následně konzumovány planktonem, ten dále malými rybkami a ty zase pro změnu většími rybami. Proto, čím větší je ryba, tím větší množství rtuti a jiných kontaminantů s největší pravděpodobností obsahuje. Příkladem je tuňák nezřídka vážící i přes 100 kilogramů, který je velmi často označován za „mořskou popelnici“.
Jeden z nejhorších případů znečištění moře rtutí nastal v zálivu Minamata v Japonsku. Mezi roky 1932 – 1968 vypustila do moře chemička Chisso Corporation přibližně 27 tun rtuti. Do března roku 2001 zemřelo přilehlé oblasti na otravu rtutí 1784 lidí a narodilo se tisíce dětí s poškozením mozku. Do dnešní doby Chisso Corporation odškodnila přibližně 10.000 lidí a stále čelí mnohým žalobám.
Abyste se vyhnuli expozici rtuti stejně jako celé řadě dalších toxinů, musíte dobře vybírat, z jaké ryby olej pochází. Důležitý je nejen druh ryby a její velikost (postavení v potravním řetězci) ale i místo, kde byla ryba chycena. Chtějte vědět původ rybího oleje, který kupujete včetně deklarace jeho obsahu. Vyžádejte si tyto informace od výrobce. Zjistilo se například, že lososi z farem v Britské Columbii obsahují 6krát vyšší množství rakovinotvorným polychlorovaných bifenylů ve srovnání s volně žijícími lososy v Kanadě.
Pro alltraining.cz napsal PhDr. Miroslav Petr, PhD.