Omega-3 a sport
Výkonnostní sport zvyšuje nároky na pravidelný přísun živin. V případě některých živin se jedná o množství, která jsou diametrálně odlišná od požadavků normální nesportující populace. Pravidelné podávání omega-3 mastných kyselin sportovcům se ukázalo být velmi pozitivní.
Všechny esenciální mastné kyseliny slouží svému účelu, DHA se zdá být nejdůležitější pro všechny tkáně, které zprostředkovávají rychlou signalizaci. Mezi ně patří mozek, oči, spermie, srdce a samo sebou i svaly trénovaných sportovců.
DHA je nejdůležitější mastnou kyselinou pro rychlý svalový pohyb
Je zajímavé, že DHA je přítomná ve vyšších koncentracích právě ve svalech trénovaných jedinců. Jedna ze studií hodnotila koncentrace mastných kyselin ve svalech sportovců a netrénovaných jedinců s obdobným složením stravy. Svalová vlákna trénovaných sportovců měla vyšší koncentrace DHA než vlákna jejich netrénovaných kolegů. Existuje zřejmá korelace mezi rychlými svalovými vlákny a obsahem DHA v nich [1]. Obdobné příklady lze však nalézt i v říši zvířat - DHA je přítomná ve vysokých koncentracích v rychle kontrahujících svalech zvířat jako např. chrastítko chřestýše nebo křídla kolibříků [2].
Omega-3 snižují cvičením vyvolanou zánětlivou reakci a potlačují oxidativní stres
Nesporný pozitivní efekt podávání rybích olejů je snížení prozánětlivých látek, jejichž produkce je obvykle zvýšena při intenzivní fyzické zátěži. Suplement obsahující směs tokoferolů, flavanoidů a DHA snížil cvičením vyvolanou zánětlivou reakci (hodnoceno dle změn IL-6 a CRP) [3]. V další studii suplementace EPA + DHA zvýšila hladiny těchto mastných kyselin v krvi, což se projevilo sníženými klidovými hodnotami markerů oxidativního stresu u trénujících jedinců [4].
Omega-3 potlačují pozátěžovou bolest
Excentrická svalová práce je spojená se silnou pozátěžovou svalovou bolestí. Nedávná studie uvádí významné potlačení bolesti 48 hodin po excentrické svalové práci při příjmu omega-3 v dávce 1,8 g/den [5].
Zvýšené napumpování a prokrvení svalů po příjmu omega-3
Nejčerstvější studie publikovaná letos (2010) v časopise Clinical Nutrition hodnotila přidání EPA a DHA v dávce 4,7 g do středně tučného jídla. Byla zjištěna redukce tonu artérií po jídle – nikoliv v horizontu dnů ani týdnů, ale během hodin! Výzkumníci předpokládají, že tento efekt nastává díky stimulaci tvorby látky zvané oxid dusnatý (NO), který je znám jako vazodilatátor zlepšující krevní oběh [6]. Další studie z roku 2008 poukazuje na podobná zjištění, tj. na zvýšení aktivity enzymu eNOS (endotelial nitrix oxide synthase), který je zodpovědný za produkci NO [7, 8].
Sportovci jsou si již dávno vědomi příznivého účinku suplementů označovaných jako “Nitric oxid”, které slouží k napumpování a zvýšenému prokrvení zatěžovaných svalů. V této souvislosti je příjem rybích olejů před výkonem relativní novinkou.